Al het nieuws van het huidige seizoen

Zondag 8 oktober 2017

Nieuwste

De uitwisseling met Gaanderen was een groot succes!

 

Afgelopen zondag 8 oktober vond de uitwisseling met het gilde uit Gaanderen plaats. De demonstraties, optocht, de band Hallo Westerbeek en alles en en rondom de watermolen maakte het tot een geslaagde dag!

Het programma was:

Het gilde uit Gaanderen zal rond 10:00 uur in Oploo zijn met ongeveer 70 personen. Het gilde van Gaanderen bestaat net als het Sint Matthias gilde ook uit o.a. vendeliers en schutters; maar zij hebben ook een drumfanfare. Ze bespelen hierin diverse blaasinstrumenten en (melodisch) slagwerk zoals trompet, bariton, hoorn, snaar- en basdrum, xylofoon/lyra, tuba, trombone, sax en de picolo.

 

Rond 11:15 uur zullen beide gildes vanaf de watermolen naar de Graancirkel/Openluchttheater (De Speultuin) trekken. Hier zal ieder gilde een demonstratie geven van een klein half uurtje.

 

Na de lunch rond 14:00 uur is de windmolen en watermolen geopend voor bezichtiging evenals de Heemkunde schuur waar ook een tentoonstelling van het Gilde te zien zal zijn. Er kan kruisboogwip geschoten en Jeu des Boules gespeeld worden.

 

Het St. Martinus gilde bezit ook Bielemannen (houthakkers). Zij zullen om 15:00 uur een demonstratie geven op het grasveld bij de Watermolen en hun behendigheid in het hakken van boomstammen laten zien.

 

Vanaf 16.00 uur zal de band 'Hallo Westerbeek' optreden in de tent bij de Watermolen.

De gildes bij de Speultuin

Foto's van de uitwisseling met Gaanderen

Federatietoernooi VTBS 2017 te Stratum

Afgelopen zondag 17 september hebben verschillende gildebroeders deelgenomen aan het Federatietoernooi. We hebben wederom mooie resultaten behaald, met ook weer een aantal kampioenen onder de geledere. De tamboers behaalde deze keer ook het mooie totaal van 100 prijzen op een VTBS toernooi (Brabants Kampioenschap) sinds dat het Matthias Gilde meedoet:

Vendelen

Barry van de Vorst

3e prijs Klasse A

Vendelen

Marc Ermens

2e prijs Klasse A

Vendelen

Matt Ermens

1e prijs Klasse 50+ met acrobatiek

Vendelen

Groepsvendelen

3e prijs

Trommen

Groep Tamboers

1e prijs Klasse A

Trommen

Ties van Riet

2e prijs Klasse A

PRUUVE HISTORIE

 

Speciaalbier trend

Speciaalbier geniet al lange tijd grote populairiteit onder zowel ouderen als jongeren. Deze trend gaat samen met een exponentionele groei van het aantal brouwerijen. Nieuwe merken en herboren merken worden in volle glorie gebrouwen en ervaren een groeiende afname.

 

Edities

De eerste iditie vond plaats in november 2014, het was direct een groot succes. Tijdens de evaluatie was het dan ook direct de ambitie om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Inmiddels hebben er edities plaatsgevonden in 2014, 2015 en 2016.

Koningschieten 20-05-2017

 

Op deze prachtige zonnige zaterdagmiddag is na 370 schoten op de houten vogel de koning bekend.

 

Jan van Sambeek is in de periode 2017-2018 koning van het Sint Matthiasgilde. Morgen al meteen de eerste werkdag, dan trekken we met het gilde richting Oirschot voor de vrije gildedag ter ere van het 475 jarig bestaan van het Gilde Sint Joris.

 

Op de foto het nieuwe koningspaar en de nieuwe deken (vandaag beedigd), Piet Bruisten.

Koningspaar en deken Gilde 2017/2018

Koningspaar_Deken

Copyright KvR @ Alle rechten voorbehouden

Over het gilde

 

Het Sint Matthiasgilde is een historische vereniging uit Oploo, Gemeente Sint Anthonis.

 

Het Oploose schuttersgilde voert diverse disciplines uit, zowel in competitie als vriendschappelijk verband. Ook is het gilde betrokken bij diverse evenementen en gebeurtenissen in en om Oploo. De watermolen in Oploo vormt het clubhuis van het gilde.

Contactinformatie

 

Piet Bruisten

't Creytje 5

5841 AX te Oploo

 

T. 06-23195493

E. pietbruisten@gmail.com