Overzicht 2017

Jaarverslag 2017

Door middel van dit jaarverslag willen we als bestuur verantwoording afleggen aan de leden over 2017.

 

We zijn als Gilde het jaar begonnen met de Algemene Leden Vergadering op 11 januari. In die vergadering stond het terugtreden van Jeroen Klauwer als voorzitter en het polsen over de wenselijkheid om vrouwen toe te laten tot het gilde centraal. Jan Aben en Jan van Riet zijn gevraagd een concept op te stellen voor het aanpassen van de statuten en de Caert in verband met het mogelijk toetreden van vrouwen. Het onderwerp vrouwen bij het gilde zou in de volgende bestuursvergadering besproken worden.


 1. Op 23 januari hebben Ronny Sommers, Mat Ermens en Kees Lenkens ons Gilde vertegenwoordigd op de Algemene Ledenvergadering Kring Land van Cuijk.
 2. Op 30 januari was de eerste bestuursvergadering in mijn aanwezigheid. Het bestuur heeft in die vergadering besloten mij te candidateren als voorzitter en deken.
 3. In de buitengewone ledenvergadering van 13 februari ben ik benoemd als voorzitter/deken.
 4. In de bestuursvergadering van 20 maart is besloten om vrouwen toe te laten tot het gilde.
 5. Op 23 maart is er overleg geweest met het Gilde van Sinttunnis. Hierin is hulp toegezegd bij het organiseren van een gilde dag en is het draaiboek Gilde dag beschikbaar gesteld.
 6. Het Brabants kampioenschap kruisboogschieten in Groeningen op 9 april, was succesvol voor ons Gilde.
 7. Op 15 april organiseerde de kruisboogsectie de dorpen-wedstrijd-kruisboog-wip-schieten hier bij de Watermolen.
 8. De bestuursvergadering van 18 april stond in het teken van voorbereidend overleg over koningsschieten op 20 mei.
 9. Op 26 april hebben we als bestuur informeel afscheid genomen van Jeroen Klauwer. Op eigen kosten hebben we ergens gegeten.
 10. Op 3 mei heeft Kris de geïnteresseerde leden kennis laten maken met social media.
 11. 4 mei heeft het complete gilde in vol ornaat acte de préséance gegeven bij de dodenherdenking in Wanroij.
 12. De voorjaarspoetsmiddag was op 8 mei. 16 gildebroeders en 2 gildezusters hebben ervoor gezorgd dat het er bij het koningsschieten spik en span uitzag
 13. In de bestuursvergadering van 15 mei zijn de laatste puntjes besproken voor Koningsschieten en is besloten een maaimachine aan te schaffen.
 14. Op 19 mei werden de voorbereidingen getroffen voor het koningsschieten. Vele handen maakten het werk licht en dat was het fundament voor een geslaagd koningsschieten.
 15. 20 mei was koningsschieten. Op die dag is Jan van Sambeek Koning geworden. Samen met Nel vertegenwoordigt hij op een goede manier ons Gilde als koningspaar. Jeroen Klauwer droeg formeel de dekenstaf over aan mij.
 16. De volgende dag al was ons koningspaar met 23 gildebroeders en de schildknaap al vroeg aanwezig op de vrije gilde dag in Oirschot.
 17. 10 juni hebben Emiel van de Weijer en ik het Gilde vertegenwoordigd op het symposium Toekomst van het Gilde in Soesterberg. En rondom de Watermolen organiseerde de kruisboogsectie een vrije wedstrijd kruisboogwipschieten.
 18. Op 12 juni was de Rabobank Club Kas uitreiking waarbij het Gilde een mooi bedrag mocht ontvangen.
 19. Uit de bestuursvergadering van 19 juni zijn geen bijzonderheden te melden.
 20. 2 juli was Tontjesdag en zag ik meerdere leden en partners zich inzetten als vrijwilliger
 21. Op 20 augustus waren we in vol ornaat aanwezig in Handel.
 22. In de bestuursvergadering van 28 augustus zijn voorbereidingen besproken voor Pruuve.
 23. 31 augustus hebben we wederom overleg gehad met het Gilde van Sinttunnis over het organiseren van een gilde dag in Sint Anthonis. De financiële aspecten van een gilde dag zijn besproken en onder strikte vertrouwelijkheid beschikbaar gesteld.
 24. Zondag 3 september was het Landjuweel in Soest.
 25. Op 9 en 10 september waren de kruisboogwedstrijden van de BKB bij de Watermolen.
 26. Op 11 september hebben 10 gildebroeders en 2 gildezusters de Watermolen en omgeving weer fris en rein gemaakt. ‘s Avonds is het draaiboek voor Pruuve besproken.
 27. Van 16 tot en met 24 september hebben diverse leden zich ingezet voor het openluchtspel in de schaduw van de Rômfabriek.
 28. Ons gilde was op 17 september succesvol bij het federatie kampioenschap, op de onderdelen trommelen en vendelen in Stratum bij Eindhoven
 29. In de bestuursvergadering van 2 oktober is voorgesteld om de functie van bode te veranderen in een ceremoniële functie en de communicatie te digitaliseren.
 30. Zondag 8 oktober was de uitwisseling met Gaanderen.
 31. Zaterdag 14 oktober hebben Riny van de Vorst, Emiel van de Weijer en ik het Gilde vertegenwoordigd op de Hoofdlieden dag in ’s-Hertogenbosch.
 32. Op 18 november was de 4e editie van Pruuve. Dankzij de hulp van velen vrijwilligers hebben we een mooi bedrag overgehouden.
 33. Op 20 november heeft Kris de workshop social media een vervolg gegeven.
 34. Op 24 november organiseerde de teercommissie een leuke Sinterklaasavond.
 35. Zaterdag 25 november waren Riny van de Vorst en ik aanwezig op de extra Hoofdlieden dag in Gassel ter voorbereiding op de kringvergadering in februari 2018 in Linden.
 36. In de bestuursvergadering van 27 november zijn de concepten voor het aanpassen van de statuten en de hernieuwde versie van de Caert besproken. De wijzigingen over de functie van de bode en steunende leden werden goedgekeurd. Verder is het conceptbeleidsplan 2018 – 2025 gepresenteerd en doorgeschoven naar het voorjaar 2018 om dan verder op te pakken.
 37. 10 december werd Theo Heijligers Koning der Koningen
 38. In de bestuursvergadering van 13 december zijn voorbereidingen getroffen voor deze algemene ledenvergadering.
 39. Als afsluiter van het jaar was er op 29 december het koningsschieten met de kruisboog. Bas de Rijck werd de Lucky shot koning van 2017.

De mensen waar het Gilde heel trots op is; zijn:


 • Theo Heijligers Koning der Koningen BKB en 2e prijs open NK-kruisboog vlak zonder diopter.
 • Ronnie Sommers Brabants kampioen klasse b en de ereklasse
 • Marc Ermens 2e prijs Klasse A Landjuweel in Soest, op Stratum (Eindhoven) en in Oirschot
 • Mat Ermens 1ste prijs Vendelklasse 50+ in Oirschot en Brabants Kampioen op Stratum (Eindhoven)
 • Barry van de Vorst 3e prijs vendelen klasse A
 • Peter van Daal 1ste prijs nar in Oirschot
 • Ties van Riet 2e prijs gildetrom Klasse A op Stratum (Eindhoven)
 • Chris Cornelissen 1ste prijs patroonheilige Oirschot
 • Toos Sommers 3e prijs Brabants Kampioenschap klasse C
 • Riny van de Bungelaar Brabants kampioen klasse A opgelegd.
 • Theo Sommers Brabants Kampioen klassen instap opgelegd.
 • Jan van Sambeek 2e prijs klasse zonder diopter en Brabants kampioen klasse B.

December 10, 2017

Nieuws / geweest

Theo Koning der Koningen Kruisboog vlak Overloon

Theo Heijligers mag zich "Koning der Koningen" noemen van de Brabantse Schuttersgilden. Dit is voor het eerst in 28 jaar voor het gilde van Oploo. Wij zijn heel trots Theo!

Berry vd Vorst

Zowel de tamboers, de vendeliers als de kruisboogschutters hebben met hun korps diverse 1ste 2e en 3e prijzen behaald.


Totale winst; 7 zilveren schilden, 1 koningsschild, 1 herinneringsschild en 6 medailles!


De Watermolen is 10 maal in combinatie met een gildeactiviteit verhuurd aan externe groepen. De kiosk is 6 maal verhuurd.

Piet vd Oever
Vendelen Soest
Podium Soest
Jo Kluit
Pilske
Federatie schieten

December 29, 2017

Bekijk de afbeelding in het groot

Kruisboogschieten Lucky Shot


Open wedstrijd Koningschieten kruisboog vlak 10m1 (indoor) in de watermolen te Oploo. Bas de Rijck was de verdiende winnaar! Gefeliciteerd Bas, top gedaan!

November 18, 2017

Pruuve-Poster

Bierproeverij Pruuve 2017


Zaterdag de 18e was het weer zo ver. Inmiddels alweer de 4e editie van het evenement Pruuve. Voor bierliefhebbers, gezelligheidsbeesten en rasbourgondiërs. Het was weer een groot succes. In 2018 het eerste lustrum.

Zondag 8 oktober 2017

Nieuws

De gildes bij de Speultuin

De uitwisseling met Gaanderen was een groot succes!


Afgelopen zondag 8 oktober vond de uitwisseling met het gilde uit Gaanderen plaats. De demonstraties, optocht, de band Hallo Westerbeek en alles en en rondom de watermolen maakte het tot een geslaagde dag!

Het programma was:

Het gilde uit Gaanderen zal rond 10:00 uur in Oploo zijn met ongeveer 70 personen. Het gilde van Gaanderen bestaat net als het Sint Matthias gilde ook uit o.a. vendeliers en schutters; maar zij hebben ook een drumfanfare. Ze bespelen hierin diverse blaasinstrumenten en (melodisch) slagwerk zoals trompet, bariton, hoorn, snaar- en basdrum, xylofoon/lyra, tuba, trombone, sax en de picolo.


Rond 11:15 uur zullen beide gildes vanaf de watermolen naar de Graancirkel/Openluchttheater (De Speultuin) trekken. Hier zal ieder gilde een demonstratie geven van een klein half uurtje.


Na de lunch rond 14:00 uur is de windmolen en watermolen geopend voor bezichtiging evenals de Heemkunde schuur waar ook een tentoonstelling van het Gilde te zien zal zijn. Er kan kruisboogwip geschoten en Jeu des Boules gespeeld worden.


Het St. Martinus gilde bezit ook Bielemannen (houthakkers). Zij zullen om 15:00 uur een demonstratie geven op het grasveld bij de Watermolen en hun behendigheid in het hakken van boomstammen laten zien.


Vanaf 16.00 uur zal de band 'Hallo Westerbeek' optreden in de tent bij de Watermolen.

Foto's van de uitwisseling met Gaanderen

Federatietoernooi VTBS 2017 te Stratum

Afgelopen zondag 17 september hebben verschillende gildebroeders deelgenomen aan het Federatietoernooi. We hebben wederom mooie resultaten behaald, met ook weer een aantal kampioenen onder de geledere. De tamboers behaalde deze keer ook het mooie totaal van 100 prijzen op een VTBS toernooi (Brabants Kampioenschap) sinds dat het Matthias Gilde meedoet:

Vendelen

Barry van de Vorst

3e prijs Klasse A

Vendelen

Marc Ermens

2e prijs Klasse A

Vendelen

Matt Ermens

1e prijs Klasse 50+ met acrobatiek

Vendelen

Groepsvendelen

3e prijs

Trommen

Groep Tamboers

1e prijs Klasse A

Trommen

Ties van Riet

2e prijs Klasse A

Koningspaar_Deken

Koningspaar en deken Gilde 2017/2018

Koningschieten 20-05-2017


Op deze prachtige zonnige zaterdagmiddag is na 370 schoten op de houten vogel de koning bekend.


Jan van Sambeek is in de periode 2017-2018 koning van het Sint Matthiasgilde. Morgen al meteen de eerste werkdag, dan trekken we met het gilde richting Oirschot voor de vrije gildedag ter ere van het 475 jarig bestaan van het Gilde Sint Joris.


Op de foto het nieuwe koningspaar en de nieuwe deken (vandaag beedigd), Piet Bruisten.