Watermolen & terrein

"De thuishaven van ons gilde"

Watermolen "d'n Olliemeulen"

In 1994 betrok het gilde St. Matthias de historische watermolen aan de Watermolenstraat als gildenaccommodatie. Velen hebben hier reeds gebruik gemaakt van de prachtige kruisboogbaan en de jeu de boulesbaan. 


De waterradmolen is nog een overblijfsel uit het feodaal verleden van Oploo; opgetrokken onder auspiciën van de Heren van Steenhuijs, in het begin van de 18e eeuw. Mogelijk was het toen al een verbouwing van een oudere molen. In vroegere tijd werd in deze molen olie geperst, in de volksmond heette de molen daarom “d’n Olliemeulen”. De krachtbron voor de molen was de Molenbeek, die haar oorsprong had in de Vredepeel. Het water werd verzameld in het grote verzamelbekken, de zogenoemde Vloed en na zijn dienst volbracht te hebben stortte dit in de kolk.


Bouwjaar huidge molen: 1725

Bouwjaar oorspronkelijke molen: 1516

Type: Onderslagrad

Oorspronkelijke bestemming: olie-, graan- en pelmolen

Bezoekmogelijkheden: zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur en op afspraak

Molendatabase ID: 573

Een filmpje van het Plosse Fierljeppen tijdens de kermis van 2014 in de kolk nabij de watermolen in Oploo.

Faciliteiten

KBvlak

Schietbaan kruisboog vlak

De accomodatie beschikt over 3 modulaire vlakke schietbanen voor de kruisboog. Deze worden gebruikt voor wedstrijden en groepsactiviteiten

Royaal buitenterras

Een ruim buitenterras met diverse picknick tafels, een grote luifel en de nodige nutsvoorzieningen.

Schietbaan kruisboog wip

Het buitenterrein omvat een schietterein met daarop een 4-tal palen voor kruisboog wip. Hier wordt regelmatig op geoefend en er worden wedstrijden gehouden

Binnen; een gezellige bar

Een gezellige bar met een ontmoetingsruimte.

Jeu Des Boules baan

Het gilde heeft zelf een Jeu de Boules baan. Hier kunt u Jeu de Boules spelen onder het genot van een hapje en een drankje.

Belangrijk

Sanitaire voorzieningen zijn tevens aanwezig. Parkeergelegenheid is redelijk beperkt, informeer bij het gilde

Recentere historie

De waterradmolen van Oploo is, evenals de windmolen, opgenomen in de lijst van Rijksmonumentenzorg. De omschrijving luidt: “Waterradmolen (oliemolen); rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldak met boogvensters”. De molen is eigendom van de gemeente Oploo. Nadat het monument eerder in 1968 werd gerestaureerd, volgde in 1991 een nieuwe restauratie. De klus werd voor een totaalbedrag van €45.378,- (100.000,- gulden) uitgevoerd door molenbouwer Beijk uit Afferden (L). In 1968 was de waterpartij rond de molen hersteld.

1974: Water- en Windmolen
1964: Watermolen en gedeelte kolk
1962: de watermolen op een ansichtkaart
1997: De molens in zwart-wit
Tôntje d'n Dwerg kijkt uit over de Peel op zijn bankje

Toekomst

Het ligt in de bedoeling dat het rad van de molen weer draaiend wordt gemaakt. Gezien de geringe stroomsnelheid van het water moet het bestaande rad tot een zogenoemd hoog rendementsrad worden omgebouwd. Ook de goot moet worden aangepast.

De watermolen vanaf de Watermolenstraat
Maalgedeelte binnen, begane grond
Watermolen vanaf het bruggetje bij de Vloetweg
Maalgedeelte binnen, 1e verdieping

Als de molen weer draait wordt de navolgende volzin van Jan van den Berg bewaarheid:


“Dan zal het geruis van het op het molenrad vallende water als zachte romantische muziek in de oren klinken. Reeds nu is het een stukje dorpsschoon, waar men nog een vleugje van Oploo's feodaal verleden kan opsnuiven.”